Pasta czyli makarony

Dobra włoska restauracja
Pragniesz dobrze zjeść? Spośród wielu możliwości, które oferuje kuchnia z Europy na dużą uwagę zasługuje kuchnia włoska. Dlaczego? Przede wszystkim z tego powodu, że włoska kuchnia to kalejdoskop aromatów, połączeń i duża porcja zdrowia.

Typowe włoskie przyprawy

Standardowemu Polakowi włoska kuchnia, kojarzy się przede wszystkim z makaronem i pizzą oraz czasem z winem. Tymczasem włoska kuchnia to też takie pyszności jak słodkie desery czy świeże warzywa.

Klasyczne włoskie jedzenie

Makarony są podstawą włoskiej kuchni. Włosi gotują makarony w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie niełatwo wymyśleć składniki których nie można dodać do tej potrawy. Kolejne ciekawe miejsce na kulinarnej mapie Krakowa Ryby, różne rodzaje mięs, np. wieprzowe czy dziczyzna i rożnorodne warzywa, powodują, że makarony nie mogą się przejeść.

Następną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech lecz z Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoska potrawa. Prawdziwa pizza włoska to niezbyt grube ciasto i mała ilość dodatków. Najprostsza wersja pizzy to margharita z serem. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.

Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż jedynie pizza i pasta. To również canelloni, tortellini, minestrone oraz liczne desery – takich jak granita czy panna cotta. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o pełnych aromatu serach- ricotty, mascarpone oraz grana padano.
Zobacz film