Dobra włoska restauracja – jak ją rozpoznać?
Włoskie restauracje to w kraju najczęsciej spotykany typ restauracji. Kochamy włoskie jedzenie bo jest pyszne, pożywne i nie jest kosztowne. Oczywiście najczęściej jemy makarony. Mocniej wrażliwi degustują rzadsze dania obiadowe takie jak canelloni, gnocchi czy desery włoskie.
Rozglądając się za prawdziwą włoską restauracją należy przyjrzeć się kilku istotnym cechom: czy trattoria korzysta z włoskich produktów, czy w menu można znaleźć też nie tak popularne potrawy, czy karta win, oferuje typowo włoskie trunki. Włoskie potrawy to bogata różnorodność i jedzenie z wielu zakątków kraju. Dobra włoska restauracja stworzy prawdziwie włoski smak.
Włoska kuchnia jest prosta, ale to nie oznacza, że jest mniej smaczna Z czystym sumieniem można uznać, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni w Europie .
Wykwintne wina włoskie
Jakakolwiek restauracja włoska, która pretenduje do tytułu bycia ekskluzywnym miejscem na kulinarnej mapie miasta, nie powinna zaniedbywać wina. Posiłek bez wyjątku musi obejmować również trunek. Kieliszek białego wina to dla Włocha standard. menu restauracji Najbardziej popularne wina włoskie to trebbiano d’abruzzo z Abruzji, lombardyjskie oltrepo pavese i monti z Sardynii. Włoska restauracja – jeśli rzeczywiście chce być postrzegana jako typowa włoska trattoria, musi mieć różnorodny wybór win.
Charakterystyczna kuchnia włoska
Mając ochotę poznać wyjątkowość kuchni włoskiej bez wahania trzeba wybrać się do restauracji, która umie podać nie tylko makaron i pizzę.
Zobacz film