Każda sztuka kulinarna znamionuje się własnymi tradycjami, zwyczajami oraz czynnościami, które wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To przykre, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni narodowej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć uboga i łatwa. Znacznej większości z nas jednoczy się jedynie z pierogami (które są nadzwyczaj doceniane na całym świecie), schabowym, mizerią oraz kartoflami. Nic bardziej mylnego. Pierogi honoruje się za krajowe, przede wszystkim z powodu serwowania ich na obszarach kraju. Ale nie bez przyczyny jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków i znawców kuchni lokalnej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to i tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one jednoczone najczęściej z Polską. Można dostać je w specjalnych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają bezbłędnie smak tradycyjnych pierogów ruskich czy też żadnych innych, ale gdy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam docenić ich atut. W końcu to jedynie jedzenie. Jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla hobbystów oraz degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki najróżniejszych dań, reprezentatywnych dla przeróżnych części Europy czy świata. Skupmy się niemniej jednak powtórnie na charakterystyce kuchni polskiej. Wszystkie produkty oraz składniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak w gruncie rzeczy niedużo się zmieniły. Nie mamy tu na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film