Wino białe lub czerwone? Na co zwracać uwagę dobierając wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do dań zawędrowała też do Polski. Coraz częściej na rodzimych stołach gości ten nadzwyczajny trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, jakim sposobem dobierać wino do potraw nie jest zbyt rozbudowana. Radzimy jakie wino pasuje do jakich dań.
Wino Portugalia
Jakie wino pasuje do dań z makaronem?
Makarony najprzyzwoiciej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być jednak lekkie. Jeżeli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najporządniej wino czerwone. W ostateczności takie danie wolno zestawić też z winem różowym.
wino w kartonie
Z jakim winem serwować ryby?
Stara norma powiada, że do ryb najprzyzwoiciej pasuje wino białe. Warto jednakże nie zapominać, iż nie jest to bezwzględna zasada. Jeżeli serwujemy gościom zupę rybną, możemy podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest niemniej jednak jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.
Z którym winem najprzyzwoiciej komponuje się mięso?
W tym wypadku dużo zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu serwować można zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeżeli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wkracza tylko wino czerwone. Cielęcina może być serwowana bądź z młodym winem czerwonym, lub musującym winem różowym. Jeśli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o odcieniu czerwonym.